print
interview

Shemara Pijpers en Teun van Henten willen bewijzen dat het mogelijk is: van begin tot eind hun chocolade-snack eerlijk produceren. Ze hebben bewust het productiewerk uitbesteed aan DZB, een sociaal werkbedrijf bij hen in de buurt.

Shemara Pijpers en Teun van Henten
ondernemers, Raw Patisserie, van o.a. Ridiculously good organic raw chocolates
07 februari 2016

Shemara Pijpers: ‘Ik had altijd al de droom om een bedrijfje te beginnen, maar wist niet zo goed waarin ik dat wilde doen. Je moet toch iets vinden waar echt je passie ligt. Mijn werk-achtergrond ligt in de marketing en sales. Daarnaast heb ik een opleiding natuurvoeding gevolgd, en begon ik een eigen food blog. Dat was eigenlijk naar aanleiding van gezondheidsproblemen die ik had, pijn in mijn buik. Ik merkte dat puur eten hiertegen hielp.

Omdat ik wel lekkere zoete dingen wilde blijven eten, ben ik gaan experimenteren met eten. Ik probeerde op een zo puur mogelijke manier lekkers te bereiden, dus chocoladerepen zonder toegevoegde voedingsstoffen enzo. Mijn blog heet Eerlijker Eten. Hierop plaats ik de recepten voor het bereiden van lekkernijen met pure ingrediënten. Hieruit is het idee voor ons bedrijfje ontstaan: Raw Patisserie.’

Teun van Henten: ‘We wilden eerst een winkel beginnen, een patisserie – vandaar die naam – maar uiteindelijk is het de productie van een chocolade-snack geworden, een combinatie tussen een bonbon en een candybar: Ridiculously good organic raw chocolates. Door het product op zo veel mogelijk plekken verkrijgbaar te laten zijn, kunnen we veel meer mensen een gezondere keuze laten maken. Sinds mei zijn we op de markt.

Het is voor ons heel belangrijk om alles van begin tot einde eerlijk te doen. Met eerlijke producten, en eerlijk werk. We halen de chocolade uit Ecuador, waarbij boeren ook een goed loon krijgen. Alle ingrediënten, ook voor de vulling, zoals de kokos of dadels en amandelen, zijn biologisch. De plasticjes die om de chocolade zitten zijn ook duurzaam. Die zijn gemaakt van houtpulp en zijn composteerbaar. Goede arbeid hoort er voor ons ook bij. We hebben bewust gekozen voor een lokaal sociaal werkbedrijf om de arbeid aan uit te besteden. We hadden de productie ook kunnen uitbesteden aan Oost-Europa. Of aan China. Maar nu wordt alles in Nederland gedaan. De verpakking, het drukwerk en de productie van de chocolade.’

Shemara Pijpers: ‘Via google kwamen we terecht bij DZB Leiden. We hebben gewoon gebeld en konden zo bij ze terecht voor een gesprek. Het was puur toeval dat DZB al een productielijn had in chocolade. En ze zijn biologisch gecertificeerd, dat is heel belangrijk voor ons. Op het eerste gesprek kwamen we aan met een mixer onder de arm. We bedenken al onze recepten thuis in onze keuken, en wilden aan DZB laten zien hoe we dat deden. Vanaf het begin dachten ze met ons mee.’

Teun van Henten: ‘De expertise die bij DZB rondloopt is fantastisch. Er loopt zelfs iemand rond die een achtergrond als werktuigbouwkundige heeft. Hij bedenkt machines om de productie te verbeteren. Er is op de werkvloer ook iemand die inhoudelijk heel veel van chocolade weet. Hij weet op welke manier een kokosvulling, of een amandel, samen kan gaan met chocolade, of je dan geen ‘natte’ chocolade krijgt bijvoorbeeld.

We maken gebruik van raw chocolade. Dan wordt de cacao minder heet gemaakt; we verhitten niks boven de 42 graden. Daardoor blijven de gezonde eigenschappen van de cacao behouden. En we gebruiken geen geraffineerde suiker. Daarnaast zijn onze producten glutenvrij, lactosevrij, sojavrij en bevatten ze geen onnodige toevoegingen.’

Shemara Pijpers: ‘DZB doet ook het voorraadbeheer voor ons. Een week voordat een ingrediënt dreigt op te raken nemen ze contact met ons op, zodat we kunnen bijbestellen. Alle producten worden daar afgeleverd en opgeslagen. De werknemers van DZB produceren en verpakken onze chocolade, maar maken bijvoorbeeld ook de doosjes waar de chocola in verpakt wordt. Hiervoor krijgen wij een factuur per verpakking.

Inmiddels liggen we in natuurwinkels, en ook bijvoorbeeld in de Bijenkorf. Maar het duurt maanden voordat er geld binnenkomt. En voor die tijd moeten er al heel veel rekeningen zijn betaald: DZB, de ingrediënten, het materiaal…

Teun van Henten: ‘Verder was het voor ons natuurlijk super dat de machines al bij DZB aanwezig waren. Als we die zelf hadden moeten aankopen had het veel langer geduurd voordat we ons bedrijf van de grond hadden gekregen. DZB denkt ook mee met de aanschaf van nieuwe machines. Als Raw Patisserie groeit, groeit DZB mee. En de machines kunnen ze natuurlijk ook gebruiken voor andere ondernemers, die op hun beurt weer kunnen groeien. Die wederzijdse samenwerking is fantastisch.’

Shemara Pijpers: ‘Als we bedenken dat we grotere verpakkingen willen maken met dunnere chocolaatjes, maken ze voor ons een test-setje en geven ze tips. DZB doet veel meer dan alleen de productie. Vorig jaar hebben we de innovatieprijs van DZB gewonnen, € 10.000. Ook dat heeft ons geholpen.

Natuurlijk worden er wel eens foutjes gemaakt, dat is een risico als je werkt met mensen vanuit beschut werk. Het gaat natuurlijk om voedsel, dus er zijn strenge voorschriften. Soms moeten mensen weer even op scherp gezet worden. Bijvoorbeeld laatst was er een batch waar maar 1 chocolaatje in zat. Dat kan natuurlijk niet, want onze klanten betalen voor 2 chocolaatjes. We hebben ook wel eens gehad dat het omhulsel van de verpakking omgedraaid was. Die kleine foutjes hebben ook juist hun charme. Het is voor ons gewoon het belangrijkste dat we wat willen bijdragen aan de maatschappij. We willen laten zien dat het mogelijk is om alles van begin tot eind eerlijk te produceren.’

Interview gehouden op 25 februari 2016 door Annemarieke Nierop en Tessa Roedema